10 DAGEN VAN
TROOST EN HOOP

Tijdens Heel het land slaan we de handen in elkaar waarin we van 30 april tot 9 mei 2021 met velen, het land weer helen. We staan stil bij elke vorm van verlies die de coronacrisis met zich meebracht. Van concreet verlies van geliefden tot het meer abstracte verlies van een wereldbeeld dat zo plots en drastisch overhoop werd gegooid en ons allen in de kern van ons bestaan heeft geraakt. lees meer...

Troostboom in Kortrijk

144 gekleurde linten in een boom vormen samen een troostgedicht
West-Vlaanderen
De hele maand mei vind je de Troostboom in het Astridpark in Kortrijk.
Iedereen kan de Troostboom een kaartje sturen met daarop wat hij/zij de afgelopen tijd heeft moeten missen.
Je vindt de voorgedrukte kaartjes onder meer in alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken, wijkcentrum Overleie, crematorium Uitzicht, Reveil Vlaanderen en Poëziecentrum Gent.
Ritueel
za 1 mei
zo 2 mei
ma 3 mei
di 4 mei
wo 5 mei
do 6 mei
vr 7 mei
za 8 mei
zo 9 mei
Doorlopend
Deze activiteit is gratis
UiTmetVlieg / kindvriendelijk

In een lange traditie van koortsbomen wou Letterzetter Anneleen Van Offel in Kortrijk een Troostboom als plek voor collectieve troost na een tijd waarin we vrienden, gezondheid en vrijheden moesten missen. Ze vroeg de dichters Siel Verhanneman en Mattijs Deraedt, om samen met haar een troostgedicht te schrijven. Elke versregel werd meermaals gedrukt op een gekleurd lint en in de boom gehangen. Hierdoor symboliseert de boom de versplintering van de afgelopen tijd in 144 linten.

Kaartjes kunnen tot 31 mei gepost worden in de Troostboombrievenbussen die opgesteld staan in het Astridpark, op het Sint-Amandsplein en voor de centrale bibliotheek. Ook digitaal kan er troost gezocht worden via e-mail naar bibliotheek@kortrijk.be. Vermeld in de mail je leeftijd, adres en de reden waarom je troost zoekt. De boom antwoordt altijd.

Troostboom is een initiatief van Letterzetter Anneleen Van Offel naar aanleiding van de nationale troostcampagne Heel het land. Het symbolische initiatief is het slot van het Memento Woordfestival 2021. Het project wordt gecoördineerd door Openbare Bibliotheek Kortrijk i.s.m. Poëziecentrum, Crematorium Uitzicht, Wijkcentrum Overleie en Reveil Vlaanderen.

 

Locatie
Astridpark in Kortrijk

Graaf de Smet de Naeyerlaan
8500 Kortrijk
België

Openbaar park in Kortrijk
De locatie is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Organisator
Openbare Bibliotheek Kortrijk